Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран съобщи за първи арести в рамките

...
Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран съобщи за първи арести в рамките
Коментари Харесай

Първи арести в Иран за отравянията на над 5000 ученички

Заместник-министърът на вътрешните работи на Иран съобщи за първи арести в границите на поредицата от мистериозни отравяния на ученички, които обгърнаха страната през последните няколко месеца.

" Въз основа на разследващите и проучвателен ограничения на разследващите служби в пет провинции бяха задържани редица хора и съответните служби организират цялостно следствие ", съобщи Маджид Мирахмади пред държавната телевизия.
От края на ноември десетки учебни заведения бяха наранени от отравяния, като ученичките получиха разнообразни признаци - от зной до гадене и световъртеж, откакто оповестиха за " неприятни " миризми в учебните пространства. Някои от тях са били лекувани в болница.

" Засегнати са 25 (от общо 31) провинции и към 230 учебни заведения, а повече от 5000 ученички и момчета са отровени ", съобщи в понеделник пред осведомителната организация ISNA Мохамед-Хасан Асафари, член на парламентарната комисия за определяне на обстоятелствата. " Провеждат се разнообразни проби, с цел да се откри типът и повода за отравянията. Досега не е получена съответна информация по отношение на типа на употребяваната отрова ".

Мистериозните отравяния предизвикаха вълна от яд и претенции за дейности от страна на управляващите. Те също по този начин провокираха интернационална угриженост и апели от страна на Запада за без значение следствие, още повече че първите случаи бяха регистрирани скоро след началото на общонационалните митинги против гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини след ареста ѝ за хипотетично нарушение на строгия ирански кодекс за обличане на дамите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР